فرش مینیاتور

فرش ماشینی و هر آنچه لازم است درباره آن بدانید!

فرش ماشینی

فرش ماشینی و هر آنچه لازم است درباره آن بدانید!

اگرچه وسایل زیادی هستند که بی وجود آن ها خانه زیبایی چندانی ندارد، اما بی شک فرش چیز دیگری است. فرش یکی از کاربردی ترین لوازم منزل است که هرگز قدیمی نمی شود.

 

جالب است بدانید که کشور ما به واسطه عملکرد موفق در صنعت فرش ماشینی توانسته است به توسعه تجارت با سایر کشورها بپردازد. نام ایران در سراسر دنیا یادآور زیباترین و بهترین فرش ها است. از فرش ماشینی کاشان با آن ها زیبایی و شکوه که دیگر نگویم برایتان!

لازم است بدانید که فرش ها در یک دسته بندی کلی به دو دسته فرش ماشینی و فرش دستباف تقسیم بندی می گردند. آنچه موجب بروز تفاوت در این دو نوع فرش شده است، نوع الیاف استفاده شده در ساختار آن ها و نحوه تولید آن ها است. هر یک از انواع فرش های نام برده ویژگی های منحصر به فردی داشته و طرفداران خاص خود را دارند. در ادامه به معرفی کامل فرش ماشینی خواهیم پرداخت. اگر جزء علاقه مندان به آشنایی با این نوع فرش هستید، تا پایان با ما همراه باشید!

 

 

 

آشنایی با فرش ماشینی

فرش ماشینی گونه ای پر طرفدار از فرش است که با استفاده از دستگاه های مکانیکی تولید می گردد. در واقع می توان گفت که فرش ماشینی حالت مصنوعی فرش است. بافت این دسته از فرش ها دارای یک الگوی تکرار شونده می باشد. از به کارگیری مواد اولیه و ترکیب و تکرار این الگو فرش ماشینی حاصل شده و روانه بازار مصرف می گردد.

مواد اولیه به کار گرفته شده در تولید فرش ماشینی در مقایسه با نوع دستباف ارزان تر بوده و از آن جهت که با استفاده از دستگاه های صنعتی تولید می شوند، سرعت تولیدشان بیشتر است. بنابراین تولیدکنندگان می توانند در مدت زمانی کوتاه تعداد زیادی فرش ماشینی تولید کرده و راهی بازار کنند. قیمت پایین فرش ماشینی در عین برخورداری از طرح های متنوع و جذاب موجب محبوبیت آن ها در میان مردم شده است.

آیا دوست دارید با تاریخچه فرش ماشینی در ایران آشنا شوید؟! اگر پاسختان مثبت است، تیتر بعدی مختص شما است!

 

 

فرش 1500 شانه طرح گلسا

تاریخچه فرش ماشینی در ایران

آیا تا به حال نام پازیریک را شنیده اید؟ پازیریک کهن ترین فرش جهان است. شاید برایتان جالب باشد بدانید که این فرش اثری ایرانی است که بیش از ۲۵۰۰ سال قدمت دارد!

شواهد حاکی از آن است که در هر دوره ای از تاریخ فرش های ایرانی مورد توجه ویژه مردم جهان و علی الخصوص تاجران قرار گرفته اند. فرش اصیل ایرانی یکی از مهم ترین کالاهایی است که در ایران تولید و به عنوان یک کالای پر طرفدار به سراسر دنیا صادر می شود. پس اگر در آن سوی دنیا به فرش ایرانی برخوردید، تعجب نکنید. اصلا ایرانی ها فرش تولید می کنند تا جهانیان از لذت خرید یک فرش بی نظیر بی نصیب نمانند!

و اما تاریخچه فرش ماشینی در ایران…

گفتنی است که قدمت فرش ماشینی در کشور ما به حدود ۴۰ سال قبل باز می گردد. اوایل دهه ۵۰ هجری بود که اولین فرش ماشینی در کارخانه مخمل و ابریشم شهر کاشان با استفاده از ابزارآلات صنعتی تولید شد. اگرچه دستگاه های به کار گرفته شده در ابتدای مسیر تولید بسیار ساده بودند، اما نتیجه ای عالی رقم خورد که با استقبالی به یاد ماندنی از جانب مردم رو به رو شد.

گفتنی است که نخستین فرش های ایرانی را با الهام از فرش های بلژیکی که در آن زمان تاجران آن ها را جدیدا وارد کشور کرده بودند، تولید می نمودند. به مرور زمان دستگاه های به کار گرفته شده در تولید فرش ماشینی پیشرفته تر شد و تولید این نوع فرش در طرح ها و رنگ های گوناگونی صورت پذیرفت تا امروزه شاهد حضور فرش های ماشینی زیبا و دلربای ایرانی در اکثر منازل باشیم. 

 

کاشان؛ پایتخت فرش ماشینی در ایران

آران و بیدگل و کاشان را به عنوان پایتخت فرش ماشینی در ایران معرفی می کنند. جالب است بدانید که این دو شهر نه چندان بزرگ بیش از ۷۰۰ تولید کننده فرش ماشینی را در خود جای داده اند. البته ماجرای تولید فرش های با کیفیت ایرانی به آران و بیدگل و کاشان ختم نمی شود. چرخ این صنعت در شهرهایی همچون تهران، تبریز، مشهد، یزد و اصفهان نیز به خوبی می چرخد.

در گذشته های نه چندان دور اداره کارخانه های فرش ماشینی بر عهده سازمان های دولتی بود. اما امروزه شاهدیم که شرکت های خصوصی کوچک و بزرگ بسیاری به عنوان تولید کننده فرش ماشینی فعالیت کرده و صاحب اسم و رسم شده اند!

همان گونه که پیش تر نیز اشاره کردیم، فرش ماشینی با به کارگیری ماشین آلات صنعتی تولید می گردد. از جمله مهم ترین انواع این دستگاه ها می توان به موارد زیر اشاره نمود:

  • تکسیما
  • شونهر
  • واندویل
  • Alpha
  • ASR
  • CRX
  • VTR
  • ·        …

 

 

فرش ماشینی؛ به زیبایی یک دنیا طرح و رنگ

فرقی نمی کند جزء طرفداران طرح های سنتی هستید یا دوستداران طرح های مدرن. به سادگی می توانید فرش ماشینی دلخواه خود را پیدا کرده و خریداری کنید!

فرش ماشینی ایرانی با بهره گیری از طرح های سنتی و مدرن در رنگ های مختلف تولید می شود تا بدین ترتیب پاسخگوی سلیقه های مختلف باشد. این دسته از فرش ها تصاویر با کیفیت تری را در میان تار و پود خود جای داده و رنگ ها را با جلوه ای دو چندان و شفافیتی چشم نواز به نمایش می گذارند. شاید دلیل محبوبیت فراوانشان نیز همین است!

طرح های به کار گرفته شده در تولید این فرش ها علاوه بر زیبایی دلربایی که دارند، یادآور فرهنگ مناطق زندگی بافندگان نیز هستند و این جا است که تلاقی فرهنگ و هنر نمود پیدا می کند و زیبایی را به اوج خود می رساند.

طرح های قدیمی و اصیل فرش ماشینی همچون شاه عباسی، اسلیمی، گل ختایی، افشان، محراب، بته جقه، تلفیقی، ابنیه اسلامی و… در مقایسه با طرح های جدید طرفداران پر و پا قرص تری دارند. این دسته از فرش ها را بر اساس طرح و نقش به دو دسته تقسیم بندی می کنند که عبارتند از: معمولی و گل برجسته.

فرش های ماشینی به نسبت فرش های دستباف از طرح های متنوع تر و ظریف تری برخوردار هستند. یکی از مهم ترین عوامل اثرگذار در طراحی فرش های ماشینی تنوع رنگی آن ها است که تابع تراکم فرش می باشد. گفتنی است که این فرش ها با توجه به تراکمی که دارند، در ۸، ۱۰، ۱۲ و ۱۴ رنگ مختلف طراحی و تولید شده و روانه بازار مصرف می گردند.

 

جنس فرش ماشینی

جالب و در عین حال لازم است بدانید که در بافت فرش از سه نوع نخ شامل نخ تار یا چله، نخ پود و نخ پرز یا خواب استفاده می کنند. نخ تار و پود فرش ها عمدتا از جنس پلی استر، پنبه و جوت می باشد. مهم ترین عاملی که تفاوت میان فرش ماشینی و فرش دستباف را مشهود نموده و ظاهر و کیفیت آن ها را تحت تاثیر قرار داده است، نخ پرز یا نخ خواب استفاده شده در ساختار آن ها است. نخ پرز استفاده شده در تولید فرش ماشینی عمدتا از نوع پشمی، نایلونی، پلی استر، پلی پروپیلن، BCF یا مخلوطی از آکریلیک و BCF می باشد.

نخ پرز استفاده شده در تولید بهترین نوع فرش ماشینی پشمی است. البته به تازگی الیاف آکریلیک را که شباهت قابل توجهی به الیاف پشمی داشته و از پاخور بهتری برخوردار هستند، در تولید فرش ماشینی مورد استفاده قرار می دهند. فرش های آکریلیک که امروزه مورد توجه بسیاری از مشتریان قرار گرفته اند، کیفیت بالاتر و به تبع آن قیمت بیشتری دارند.    

محبوب ترین نوع فرش ماشینی فرش های ابریشم مصنوعی هستند. این نوع فرش ها در مقایسه با هم نوعان غیر ابریشمی خود رنگ درخشان تری داشته و از آن جهت که از ثبات رنگی بالا و پرزدهی پایینی برخوردار می باشند، مورد توجه بسیاری از افراد قرار گرفته اند. امکان شستشوی راحت و بی دردسر این دسته از فرش ها یکی دیگر از عوامل محبوبیت آن ها است!

 

تراکم فرش ماشینی

 یکی دیگر از مهم ترین مشخصه های فرش ماشینی تراکم آن است. لازم به ذکر است که هر فرش از دو نوع تراکم طولی و عرضی برخوردار می باشد. هرچه میزان تراکم و شانه فرش بیشتر باشد، فرش از استحکام، کیفیت و ظرافت بیشتری بهره مند خواهد بود. پس در زمان خرید فرش ماشینی فرشی را انتخاب کنید که علاوه بر زیبایی ظاهری، کیفیت قابل توجهی داشته باشد و برای استنباط این موضوع به تراکم و شانه فرش دقت کنید.

حال شاید این سوال ذهنتان را به خود مشغول کرده باشد که منظور از تراکم طولی و عرضی چیست؟

تراکم عرضی که از آن تحت عنوان شانه نیز یاد می کنند، تعداد گره های موجود در یک متر از عرض فرش است. فرش های ماشینی در ۴ شانه مختلف شامل ۷۰۰ شانه، ۱۰۰۰ شانه، ۱۲۰۰ شانه و ۱۵۰۰ شانه در بازار موجود هستند.

تعداد ردیف های پود موجود در یک متر از طول فرش را تحت عنوان تراکم طولی نامگذاری می کنند. فرش ها غالبا در تراکم های ۱۰۰۰، ۲۵۵۰، ۲۷۰۰، ۳۰۰۰، ۳۶۰۰ و… موجود می باشند.

گفتنی است که فرش های ۷۰۰ شانه با تراکم ۲۱۰۰ وارد بازار می شوند. این در حالی است که فرش های ۱۰۰۰ شانه با تراکم ۳۰۰۰ و فرش های ۱۲۰۰ شانه با تراکم ۳۶۰۰ تولید شده و راهی بازار مصرف می شوند. فرش های مذکور در ابعاد ۶، ۹ و ۱۲ متری در بازار موجود هستند و اگر تمایل داشته باشید، می توانید آن ها را در ابعاد دلخواه نیز سفارش دهید.

 

ماندگاری و طول عمر فرش ماشینی

طول عمر و ماندگاری فرش ماشینی تابع میزان تراکم و کیفیت نخ های استفاده شده در بافت آن است. استفاده درست از این نوع فرش ها نقش قابل توجهی در افزایش طول عمر آن ها دارد. از دیگر عوامل موثر بر افزایش ماندگاری و دوام فرش ماشینی می توان موارد زیر را نام برد:

  • دور نگه داشتن فرش از نور مستقیم خورشید و رطوبت
  • تا نکردن فرش
  • شستشوی اصولی و به موقع
  • قرار ندادن وسایل سنگین بر روی فرش
  • حمل و نقل درست

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *